Alle details over de Belgische auto-inschrijvingen, inclusief de populairste modellen

In de eerste helft van 2024 werden 263.408 nieuwe auto’s ingeschreven in België. Dit ligt dicht bij het cijfer voor de eerste helft van 2023 (-0,4%), maar -3,7% onder het Belgische gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Daarbij komt dat de Belgische automarkt de Europese trend niet volgt. Aan het einde van het eerste halfjaar noteerde deze immers een stijging van +4,5%.

De groei van het marktaandeel van nieuwe auto’s geregistreerd door particulieren, die al merkbaar was in het eerste kwartaal, zette door in het tweede kwartaal. Na zes maanden in 2024 bedroeg de stijging +7,6% procentpunten in het voordeel van de inschrijvingen door particulieren. Deze zijn nu goed voor 38,8%, tegenover 31,2% eind 2023.

Deze trend kan zowel worden toegeschreven aan de absolute groei van de privéautomarkt als aan de inkrimping van het aantal inschrijvingen door professionals, voor wie een groot aantal aankopen werd vervroegd naar 2023 om te anticiperen op wijzigingen in de fiscaliteit op bedrijfswagens, meer bepaald de PHEV’s.

Steeds meer elektrisch, steeds minder diesel

Het marktaandeel van 100% elektrische auto’s (BEV’s) is blijven stijgen van 23% aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 tot 24,5% aan het einde van de eerste helft van het jaar. Een nieuw record. In dit opzicht ligt de Belgische markt ver voor op de Europese markt, waar de inschrijvingen van BEV-auto’s goed zijn voor 12,5% van de markt, nauwelijks de helft van het Belgische cijfer.

Benzine blijft de voorkeursmotor van het grootste aantal Belgische automobilisten, met een marktaandeel van 42,9%. Voor het eerst komt de BEV-motor op de tweede plaats in deze rangschikking, waarmee hij de plug-in hybride voorbijstreeft.

Diesel blijft dalen en is goed voor ‘slechts’ 5,4% van de inschrijvingen van nieuwe auto’s.

Vlaamse premie voor particulieren stimuleert inschrijvingen elektrische auto’s

Van de 64.404 nieuwe elektrische wagens die in de eerste helft van 2024 in België werden ingeschreven, werd 77,7% in Vlaanderen geregistreerd.

Dit is deels te danken aan de vele leasemaatschappijen die in de regio gevestigd zijn, maar ook aan de gewestelijke bonus tot €40.000 voor particulieren die een 100% elektrische auto inschrijven. De inschrijvingen van elektrische wagens door Vlaamse particulieren in 2024 zijn nu met 157% gestegen in vergelijking met de eerste helft van 2023.

Consumenten geven de voorkeur aan benzine, bedrijven kiezen voor elektrische voertuigen

In de eerste helft van 2024 werden 102.199 nieuwe auto’s ingeschreven door particuliere klanten. 66,7% van deze nieuwe auto’s werden aangedreven door benzinemotoren, die nog steeds de voorkeur genieten van deze klanten, vóór zelfopladende hybrides (HEV) (14,7%).

Als gevolg van de belastingwijzigingen die van invloed zijn op de professionele markt, zijn 100% elektrische voertuigen (BEV’s) nu in de meerderheid onder deze klantenbasis, met een marktaandeel van 34,4% in de eerste helft van het jaar (vergeleken met 31,6% aan het einde van het eerste kwartaal).

BMW leider in België, Vlaanderen en Brussel ; Dacia op kop in Wallonië

Met een marktaandeel van 10,2% is BMW het merk dat de meeste nieuwe wagens inschreef in België in de eerste helft van het jaar. De Duitse constructeur, die ook marktleider is in Vlaanderen en Brussel, plaatste ook zijn model X1 bovenaan de lijst van populairste ingeschreven auto’s in België tussen 1 januari en 30 juni.

In Wallonië voert Dacia de ranglijst van populairste merken aan. De Sandero staat op de 2de plaats van meest ingeschreven modellen in België en staat duidelijk bovenaan de lijst van populairste modellen in Wallonië.

Het zal geen verrassing zijn dat de BMW X1 ook de professionele markt domineert, vóór de Tesla Model Y en de Volvo XC40. Twee Audi’s ronden de top 5 af.

#Auto #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine